TERKEJUT!! Dikatakan Pintu GERBANG Ke ALAM GHAIB Berjaya Di RAKAM Di SHAH ALAM?? Memang REAL Kelihatan.. SERAM Aku Tengok! Meremang BULU ROMA naik...

loading...
TERKEJUT!! Dikatakan Pintu GERBANG Ke ALAM GHAIB Berjaya Di RAKAM Di SHAH ALAM?? Memang REAL Kelihatan.. SERAM Aku Tengok! Meremang BULU ROMA naik...-Orang Bunian ialah sebarang makhluk halus dari golongan jin dalam legenda Melayu.Orang Bunian ialah sebarang makhluk halus dari golongan jin dalam legenda Melayu....


-Mereka dikatakan wujud dalam masyarakat besar, menyerupai struktur sosial manusia, mempunyai keluarga, puak, dan struktur masyarakat. Orang Bunian dikatakan mendiami kawasan hutan belantara, jauh dari perhubungan manusia, tetapi ada juga yg tinggal berdekatan dgan manusia malah berkongsi rumah dengan keluarga manusia. Sesetengah masalah kerasukan dikatakan berpunca dari orang bunian.....

-Orang bunian mempunyai kuasa luar biasa yg hebat, dan juga diketahui berkawan dan menolong manusia, terutamanya pawang atau bomoh. Orang bunian dikatakan menculik kanak-kanak, dan bayi di dalam perut wanita dan ada dituduh menyebabkan manusia sesat di dalam hutan....
**********************************************************************************


-Terdapat beberapa pendapat mengenai asal-usul orang bunian, antaranya adalah mereka adalah dari keturunan jin. Pendapat kedua menyatakan mereka adalah hasil perkahwinan antara manusia dgn jin.

-Hubungan dengan manusia

-Oleh kerana orang bunian mirip dgn manusia (kecuali berasaskan fakta mereka biasanya ghaib atau halimunan) tidaklah menghairankan untuk mereka berkahwin dgn manusia. Malah ada pendapat yang mengusulkan bahawa bunian ini adalah hasil gabungan hubungan manusia dan jin. 

-Bagaimanapun, ada juga yang mempertikaikannya kerana perbezaan bagi manusia (berasal dari unsur tanah) dan bunian (berasal dari unsur api). 

-Terdapat cerita mengenai seorang lelaki yang mengahwini orang bunian, tetapi ingin kembali ke keluarga mereka yg telah ditinggalkan, memutuskan untuk meninggalkan orang bunian. 

-Waktu pulang mereka ke golongan manusia, mereka mendapati bahawa setiap orang yang mereka kenal telah meninggal dunia, dan beberapa tahun sudah berlalu. Cerita ini pernah disebutkan dalam cerita dongeng Amerika iaitu Rip Van Winkle. Perkara tersebut menyerupai teori kerelatifan masa.

-Pemakaian Bunian Wanita

-Di Malaysia,berbeza dengan bunian lelaki yang mempunyai pakaian yang pelbagai, bunian wanita sering didapati memakai baju kebaya dan berselendang dikepala. Bunian wanita juga selalunya mengikat rambut gaya siput dua dikepala. Bunian tidak memakai tudung tertutup rapi ataupun labuh.

-Di sekitar benua Eropah pula, bunian wanita sering dilihat berpakaian gaun tertutup bewarna putih atau warna lusuh dengan mahkota yang diperbuat dari ranting kayu yang melilit dan terdapat bunga-bunga kecil pada ranting tersebut.

-Pakaian sebenar Raja-raja Bunian
SubhanAllah, beginilah pakaian Raja-raja Bunian yang sebenar. Ini adalah Putera Aria, suami kepada Puteri Sari, nenda Puteri Nur. Seperti yang pernah saya jelaskan, nama-nama mereka yang sebenar perlu saya rahsiakan demi keselamatan Puteri Nur. 


-Putera Aria merupakan Raja Bunian yang menguruskan jemaah Bunian ke Mekah. Dia juga bertempur dengan iblis dan jin kafir yang ingkar dan ingin menyesatkan manusia.

-Para Bunian tidak berpakaian putih semata-mata. Mereka hanya memakai pakain putih ketika solat. Bunian berpakaian putih, baju kurung, jubah butih itu adalah lakonan jin-jin yang hendak menyesatkan manusia. Di sini juga digambarkan mahkota Bunian yang tumbuh dari kepala ibarat tanduk rusa.-

-Nukilan Bentara Tujuh

-Sedikit gambar yang berjaya diambil oleh Kru Pengembaraan Alam Ghaib mendapati sebuah pintu alam bunian bersebelahan dengan pohon buluh disebuah taman rekreasi yang tidak lagi dikunjungi oleh orang ramai.
loading...

0 Response to "TERKEJUT!! Dikatakan Pintu GERBANG Ke ALAM GHAIB Berjaya Di RAKAM Di SHAH ALAM?? Memang REAL Kelihatan.. SERAM Aku Tengok! Meremang BULU ROMA naik..."

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close