Tuesday, 1 November 2016

BANYAK PULAK PROSEDUR NYA!!! Akhirnya bila pergi gereja, senang pulak dapat bantuan... Siap Offer jadi Guard Lagi

Tags

BANYAK PULAK PROSEDUR NYA!!! Akhirnya bila pergi gereja, senang pulak dapat bantuan... Siap Offer jadi Guard situ
Dah jumpa pak imam masjid. Kena buat surat ke bendahari. Bendahari pula suruh gi pejabat zakat. Muka aku malu Allah je tau. Sampai pejabat zakat kena isi itu ini...



Aku pernah masuk gereja dekat komplek Asia Jaya. Ada kotak transparent atas meja. Ada buku catitan sebelah kotak. 

Dalam kotak tak bertutup ada banyak duit macam2 note. Aku belek buku. Lima ruang utk diisi. 

Tarikh, Nama, no tel, jumlah, catitan. Berbagai kaum punya nama ada dan memang aku mencari nama melayu. 

Jumpa beberapa nama siap nombor talipon. Salah satu nama lelaki ambil rm50 utk beli susu anak. 

 Aku call no yg dicatat. Sembang bbrp minit. 
Baru kena berhenti kerja jaga masa tu. Dah jumpa pak imam masjid. 
Kena buat surat ke bendahari. 
Bendahari pula suruh gi pejabat zakat. 
Sampai pejabat zakat kena isi itu ini. 

Entah bila pula nak dapat. 

Kawan india suruh pi gereja. Boleh terus ambik kemudian baru tulis nama. 
Saya pun pergi tempat tu dgn dia 

Kenapa encik ambik limapuluh je. Bukan ada orang jaga pun? 

“Entahlah. Tapi walaupun takde orang jaga tapi Allah nampak walaupun dalam gereja. Niat saya memang nak beli susu anak dan sikit utk tambang pusing2 cari kerja.”

Terdiam aku sekejap. Lepas tu encik? 

“Saya terus pergi beli susu anak dan balik rumah dgn nasi bungkus malam lima beranak. 

Pagi esok gereja talipon dan lepas tu saya pun dapat kerja jadi jaga di gereja tu. 

Takpa la asal tak mencuri. Aku langsung teringat pada sorang pakcik yg sedang ronda tempat parking masa tu. 

Encik masih kerja di situ? Dak dah. Saya dah balik kampung ni. Gereja bagi modal. La ni saya meniaga gerai makan. 

“ Masjid patut boleh buat lebih baik dari gereja. Jangan bangga dengan jumlah terkumpul ratusan ribu tp ahli qariah ada yg dapur tak berasap. 

KREDIT Bang Din Takde Duit Beli Susu Anak via KakiShare.


PENCERAHAN KISAH VIRAL INI



Telah berulang kali kita menerima mesej mengenai bantuan dari Gereja di Asia Jaya, ada sebuah kotak berisi duit, hanya tulis nama untuk ambil berapa diperlukan. Betul?

 Sebenarnya Gereja Asia Jaya yang mana? Asia Jaya di Petaling Jaya? Memang tidak wujud Gereja di Kompleks Asia Jaya! Nama gereja Asia Jaya pun Tiada! Tak percaya? 

Cuba anda pergi ke kawasan LRT Asia Jaya, Seksyen 14, Taman Jaya, Taman Paramount hingga Kawasan sekitar Hospital Assunta dan Jalan Gasing. 

Memang ada banyak gereja dikawasan tersebut, TETAPI tiada satu pun yang menyediakan kotak seperti didakwa. 

 Hasil tinjauan dari sebuah ke sebuah gereja, hasilnya sebanyak 6 buah gereja telah berjaya dilawati oleh skuad peninjau. 

Gereja di sebelah Hospital Assunta PJ dengan jelas petugas disitu menyebutkan tiada penawaran bantuan seperti kotak khas atau sebagainya disediakan, malah beliau mencadangkan supaya permohonan bantuan dibuat di Baitulmal. 

 Jelas bahawa viral mengenai kotak berisi wang di Gereja Asia Jaya adalah PALSU semata-mata 

 Mengenai dakwaan mengenai bantuan dari masjid/surau susah memberi bantuan selalunya keluar daripada individu yang tidak pernah jejak kaki ke masjid/surau, paling tidak hanya seminggu sekali pada hari Jumaat. 

 Jika anda menghadapi masalah kewangan yang serius, datanglah bertemu dengan Jkuasa Masjid/Surau, pasti mereka akan membantu mengikut saluran2 yang bersesuaian. 

 Yang paling penting, apabila menerima sesuatu berita, semak terlebih dahulu, amalkan sikap Tabayyun.


EmoticonEmoticon